ЗАШТО БУЈИЧНЕ ВОДЕ (НИСУ) КАНАЛИСАНЕ?
28.03.2015

ЗАШТО БУЈИЧНЕ ВОДЕ (НИСУ) КАНАЛИСАНЕ?

Поплаве у Новом селу, Белотинцу, Горњем и Доњем Међурову не јењавају. Управо када је вода почела да се повлачи нове падавине донеле су нове проблеме становницима. Ниво воде је поново почео да расте у насељу Ново село - „9. мај“ и у индустријској зони југ Међурово.

Поплављена подручја обишао је са сардницима и председник Градске општине  Палилула, Бобан Џунић. „Становници у поплављеном подручију су више него очајни. Зато је сваки разговор са њима и мала помоћ и охрабрење веома значајан, каже Бобан Џунић. Представници наше Управе, комунални инспектори су стално на терену. О томе извештавамо надлежни штаб за ванредне ситуације, инспекцијске службе града, комунална предузећа. Данас смо обишли и канале, пуне бујичне воде, који воде од градске депоније, према Белотинцу  до Горњег Међурова. Вода понира и разлива се пољима у селу Бубањ, Ново село, све до индустријске зоне. Не разумем зашто се не нађе одговарајуће прелазно решење за одвод ове воде ка Нишави а не да она плави оранице. Уливањм бујичних вода у мрежу за одвод атмосферске воде и канализацију долази до плављења стамбених објеката, истиче председник општине Палилула.

„Места паници нема, и ако вода не отиче, каже заменик команданта штаба за венредне ситуације Жарко Ранковић. Нишава због високог нивоа не може да прихвати воду из поплављених подручја, па та вода сада једнино може да се извлачи преко колекторског система код Фрипака, објашњава Ранковић.

Посручије индустријсаке зоне и Новог сека, поплављено је крајем децембра, а ствар је кулминирала почетком марта. Тада су надошле воде. Угрожено је око 200 домаћинстава. Тада је Скупштина Градске ипштине Палилула затражила проглашење ванредне ситуације на делу своје територије, што је Градски штаб за ванредне ситуације одбио тврдећи да за то не постоји законска основа и да град Ниш има довољно ресурса да реагује у оваквим ситуацијама. (ЕКОполис, Д.В)

РТВ Бела Ми - У селима око Ниша поново проблеми са поплавама